Bún chả
Bún chả je jedním z nejoblíbějších pokrmů Hanoje. Dokonce je tak perfektní, že po celá staletí není jediná zmínka o tom, co by se mělo nebo nemělo přidat do tohoto jídla. Návštěva Hanoje bez ochutnání "Bún chả" je velkou chybou, ale pokud zrovna neplánujete let do Asie, neváhejte objednat z naší restaurace. Dostane se k Vám domů typická vůně grilovaného bůčku a koriandru, typická pro Hanoiské ulice. Navíc Vás čeká na konci článku malá pozornost od našeho podniku.
Oblibené jídlo po celém světě se zkládá z několika zásdních přísad. "Bun" (vermicelli) jsou speciální nudle původně z venkovské čtvrti Hanoje Từ Liêm. "Chả" jsou plátky marinovaného masa, které musí být krájené na ideální plátky, mírně silné. Výběr kusu masa je důležitý a musí obsahovat ideální vyvážení: tvrdšího, měkkého, libového a tučného. Maso se marinuje rybí omáčkou Ke Do (Quynh Loi) a poté se pokládá na grilovací koš, ke grilování se používá výhradně dřevěné uhlí. V marinované vodě je rozpuštěný cukr a samotné maso prochází karamelizací a díky tomu provoní sladkou vůní široké okolí. Grilovaný bůček musí být pod úrovní připálení a nad úrovní "well done". Pokrm se podává s přílohou v podobě čerstvé zeleniny jako okurka, mrkev nebo zelí.
Kousky masa i vermicelli se konzumují namáčením do sladkokyselé omáčky, což dle vietnamských tradic vyžaduje přísnou techniku. Pokud si nejste jistí, jak si nejlíp namíchat a sníst Bún chả, podívejte se na video vedle článku, hodně napoví. Omáčka k jídlu by měra mít poměr sladkosti a kyselosti 3:1 (tedy spíše sladší). Omáčka obsahuje lehký rybí vývar, ocet, cukr, česnek, pepř a chilli. Omáčka musí být mírně zahuštěná, aby při spojení plátky čerstvé zeleniny a bylinky nezbledly. Pokud jíte tento pokrm jinak, vůbec to nevadí. Naše restaurace Vám jídlo přiveze až domů, kde si ho můžete vychutnat, dle svých představ. Samozřejmě, že pokud vyžadujete jinou úpravu (například více chilli papriček do omáčky), stačí nám to napsat do poznámky nebo sdělit v restauraci.
Pokud bychom Vám při návštěvě Hanoje měli doporučit my, tak to bude Bun Cha Huong Lien. Bun Cha Huong Lien je jednou ze stovek levných, lahodných pouličních restaurací, které najdete po celém vietnamském hlavním městě. Jeho specialitou je místní klasika, bún chả. Dekor úzké dvoupatrové jídelny by se dal nejlépe popsat jako vězeňská kantýna - nerezové stolky, malé plastové taburety, které jsou všudypřítomné po městě a dlaždice - které se dají před další vlnou strávníků snadno vyfoukat. U stěn jsou nahodile naskládané špinavé talíře a prázdné lahve od piva. I přesto je její chuť natolik vyhlášená, že zde byl na obědě i bývalí Barack Obama. Bývalý americký prezident byl pozván šéfkuchařem a televizním moderátorem do Huong Lien, na pivo a Bún chả v rámci Bourdainovy cestovatelské show Parts Unknown.
Jídlo je stálo asi 5 $, včetně piva. Než Bourdain v červnu tohoto roku náhle a tragicky zemřel, vrátil se do Huong Lien a zjistil, že jejich stůl se stal svatyní.
Pokud Vás Bún chả opravdu zaujalo, neváhejte si jej objednat domů nebo vyzvednout v naší restauraci přes náš moderní objednávkový systém. K objednávce můžete využít slevový kód BUNCHA a dostanete 10 % slevu přímo na naše Bún chả. Slevový kód můžete využít pouze 1x. Sleva platí do 20.2.2022.
Maso na grilu je voňavé, lahodné, měkké. Zelenina & bylinky jsou čerstvé, mrkev křupavá, plus kyselost octa, slaná sůl, pikantní pepř & chilli paprička, sladká štiplavá chuť bylinek s mastnou chutí masa. To vše spojeno do atraktivního kulinářského koncertu. Bún chả se stalo typickým pokrmem Hanojců. Když přijedete do Hanoje, je snadné najít restauraci Ha Noi Bún chả, která roste jako houby z malých uliček nebo velkých ulic. Není však snadné najít restauraci, která by si získala většinu zákazníků, a to i těch nejobtížnějších. Každá z nich totiž využívá jiného poměru surovin a sladkosti omáčky. Je tedy dobré ochutnat ve více a najít si tu svou.